Sposób przygotowania:
Urodzinowy tort krówkowy
W pierwszej kolejności należy przygotować mleko skondensowane.Puszkę mleka włożyć do garnka z wodą. Puszka musi być całkowicie zakryta. Gotować około 2 godzin. Zostawić do ostygnięcia i dopiero wtedy otwierać.
Żółtka oddzielić od białek.Obie mąki wymieszać. Białka ubić. Dodać cukier. Następnie cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku i po łyżce mąki. Ciasto przelać do tortownicy. Piec około 30 minut. Biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przeciąć w poprzek na dwa blaty. Pierwszy blat posmarować kajmakiem z mleka skondensowanego. Przykryć resztą biszkopta i wstawić na pół godziny do lodówki.
Krem krówkowy przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozsmarować na bokach i wierzchu tortu. Opłatek połozyc na kremie dopiero przed podaniem. Torcik przechowywać w lodówce.
Jeśli nie lubicie zbyt słodkich smaków do kajmaku można dodać nieco pokruszonego biszkopta - to złamie nieco słodycz. W przygotowaniu tego torciku zazwyczaj pomaga mi córka.
Żółtka oddzielić od białek.Obie mąki wymieszać. Białka ubić. Dodać cukier. Następnie cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku i po łyżce mąki. Ciasto przelać do tortownicy. Piec około 30 minut. Biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przeciąć w poprzek na dwa blaty. Pierwszy blat posmarować kajmakiem z mleka skondensowanego. Przykryć resztą biszkopta i wstawić na pół godziny do lodówki.
Krem krówkowy przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozsmarować na bokach i wierzchu tortu. Opłatek połozyc na kremie dopiero przed podaniem. Torcik przechowywać w lodówce.
Jeśli nie lubicie zbyt słodkich smaków do kajmaku można dodać nieco pokruszonego biszkopta - to złamie nieco słodycz. W przygotowaniu tego torciku zazwyczaj pomaga mi córka.