Sposób przygotowania:
Uszka do barszczu
Mąkę wyrabiamy ręką z jajkiem, solą i wodą na gładkie ciasto. Podsypujemy mąką i cienko rozwałkowujemy. Ciasto tniemy na kwadraty o boku max 5cm.
Grzyby płuczemy pod bieżącą wodą, moczymy całą noc, a następnie gotujemy godzinę w 0,5 litra wody. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju. Przestudzone grzyby mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy bułkę tartą, cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.
W jednym z rogów każdego „ciastowego kwadratu” kładziemy odrobinę farszu, składamy ciasto na pół, aby powstał trójkąt, a następnie zlepiamy ze sobą dolne rogi. Tak przygotowane uszka gotujemy w osolonej wodzie (najpierw powinna się zagotować) do momentu wypłynięcia.
Grzyby płuczemy pod bieżącą wodą, moczymy całą noc, a następnie gotujemy godzinę w 0,5 litra wody. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju. Przestudzone grzyby mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy bułkę tartą, cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.
W jednym z rogów każdego „ciastowego kwadratu” kładziemy odrobinę farszu, składamy ciasto na pół, aby powstał trójkąt, a następnie zlepiamy ze sobą dolne rogi. Tak przygotowane uszka gotujemy w osolonej wodzie (najpierw powinna się zagotować) do momentu wypłynięcia.