misiek

misiek

Starszy Kucharz
[Przepisów: 26]

Uszka do barszczu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

"Niezbędnik" Świąt Bozego Narodzenia :-)

Uszka do barszczu

Składniki:

Uszka do barszczu

 

 

Sposób przygotowania:

Uszka do barszczu
Mąkę wyrabiamy ręką z jajkiem, solą i wodą na gładkie ciasto. Podsypujemy mąką i cienko rozwałkowujemy. Ciasto tniemy na kwadraty o boku max 5cm.

Grzyby płuczemy pod bieżącą wodą, moczymy całą noc, a następnie gotujemy godzinę w 0,5 litra wody. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju. Przestudzone grzyby mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy bułkę tartą, cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.

W jednym z rogów każdego „ciastowego kwadratu” kładziemy odrobinę farszu, składamy ciasto na pół, aby powstał trójkąt, a następnie zlepiamy ze sobą dolne rogi. Tak przygotowane uszka gotujemy w osolonej wodzie (najpierw powinna się zagotować) do momentu wypłynięcia.