WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Uszka drobiowo - wołowe

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo pracochłonne i wymagające cierpliwości, ale pyszne i tradycyjne uszka. Idealne do rosołu i czerwonego barszczu. Z mięsnym, drobiowo - wołowym farszem powstałym z mięsa z rosołu.

Uszka drobiowo - wołowe

Składniki:

Uszka drobiowo - wołowe

Ciasto

  • 3 szkl mąki
  • 3 żółtka
  • 1 szkl ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • sól

Farsz

Sposób przygotowania:

Uszka drobiowo - wołowe
Ugotowane mięso z rosołu, najlepiej kurczaka i wołowinę mielimy po oddzieleniu od kości. Posiekaną drobno cebulkę i czosnek podsmażamy lekko na oliwie i dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy.

Mąkę z solą i olejem zalewamy stopniowo ciepłą wodą i wyrabiamy ciasto. Po tym, jak odpocznie, cienko rozwałkowujemy, wykrawamy małe koła, nadziewamy farszem, sklejamy i zlepiamy brzegi.

Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 3 minuty od wypłynięcia.