Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Uszka wigilijne do barszczu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierogi i uszka wigilijne robię wcześniej i zamrażam, aby w Wigilię mieć czas na inne dania. Uszka zrobiłam przy użyciu foremki, robi się dużo szybciej.

Uszka wigilijne do barszczu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Uszka wigilijne do barszczu

Farsz

  • 15 dag suszonych grzybów
  • 30 dag kiszonej kapusty
  • 1-2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

ciasto

Sposób przygotowania:

Uszka wigilijne do barszczu
Grzyby zalać zimną wodą i namoczyć na kilka godzin lub na całą noc. Następnie odlać wodę, zalać druga i gotowac do miękkości. Wyjąć, osączyć na sicie, wodę pozostawic. Kapustę wypłukać, odsączyć i zalać wodą z grzybów. Gotować do miękkości około pół godziny. Osączyć na sicie aby pozbyć się wody. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Grzyby, kapustę i cebulę zmielić w maszynce. Dodać przyprawy i wymieszać.

Przygotować ciasto jak na pierogi, Zagnieść, partiami rozwałkować. Nałożyć rozwałkowane ciasto na formę, lekko rozciągnąć ręką. Nałożyć farsz w dołeczki przy pomocy wyciskarki do masy tortowej. Przykryć drugim płatem ciasta. Wałkować po wierzchu, az brzegi porozcinają się. Wycisnąć uszka, Wrzucać partiami do wrzącej solonej wody z dodatkiem łyżki oleju.

Gotowac około 3-5 minut.
Uszka wigilijne do barszczu
Ciasto partiami rozwałkowanen a stolnicy.
Uszka wigilijne do barszczu
Farsz nałożony we wgłębienia formy do uszek.
Uszka wigilijne do barszczu
Nałożony drugi płat ciasta rozwałkowany.
Uszka wigilijne do barszczu
Uszka ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju