Sposób przygotowania:
Uszka wigilijne do barszczu
Grzyby zalać zimną wodą i namoczyć na kilka godzin lub na całą noc. Następnie odlać wodę, zalać druga i gotowac do miękkości. Wyjąć, osączyć na sicie, wodę pozostawic. Kapustę wypłukać, odsączyć i zalać wodą z grzybów. Gotować do miękkości około pół godziny. Osączyć na sicie aby pozbyć się wody. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Grzyby, kapustę i cebulę zmielić w maszynce. Dodać przyprawy i wymieszać.
Przygotować ciasto jak na pierogi, Zagnieść, partiami rozwałkować. Nałożyć rozwałkowane ciasto na formę, lekko rozciągnąć ręką. Nałożyć farsz w dołeczki przy pomocy wyciskarki do masy tortowej. Przykryć drugim płatem ciasta. Wałkować po wierzchu, az brzegi porozcinają się. Wycisnąć uszka, Wrzucać partiami do wrzącej solonej wody z dodatkiem łyżki oleju.
Gotowac około 3-5 minut.
Przygotować ciasto jak na pierogi, Zagnieść, partiami rozwałkować. Nałożyć rozwałkowane ciasto na formę, lekko rozciągnąć ręką. Nałożyć farsz w dołeczki przy pomocy wyciskarki do masy tortowej. Przykryć drugim płatem ciasta. Wałkować po wierzchu, az brzegi porozcinają się. Wycisnąć uszka, Wrzucać partiami do wrzącej solonej wody z dodatkiem łyżki oleju.
Gotowac około 3-5 minut.