Sposób przygotowania:
Uszka wigilijne z grzybami
Grzyby leśne suszone opłukać, zalać wodą i pozostawić na noc. Następnie gotować w tej wodzie co się moczyły do miękkości. Odlać o osączyć i zmiksować lub drobno pokroić. Podsmażyć z cebulką na tłuszczu, dodać jajko gotowane pokrojone drobniutko, bułkę tartą i na końcu surowe jajko. Przyprawić do smaku pieprzem i solą.
Wyrobić ciasto z mąki jajka i gorącej wody, wałować i pokroić na kwadraty. Nakładać przygotowany farsz i lepić uszka. Wrzucić na wrzątek osolony i gotować około 2-3 minuty od wypłynięcia. Ugotowane odlać na durszlaku i podawać z barszczem na wigilijny stół.
Wyrobić ciasto z mąki jajka i gorącej wody, wałować i pokroić na kwadraty. Nakładać przygotowany farsz i lepić uszka. Wrzucić na wrzątek osolony i gotować około 2-3 minuty od wypłynięcia. Ugotowane odlać na durszlaku i podawać z barszczem na wigilijny stół.
SylaUla