jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Uszka wigilijne z grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowe uszka smakują niepowtarzalnie, bez konserwantów i wiemy jakie składniki dodajemy. Warto zrobić samemu i satysfakcja, że się potrafi zrobić a wydają się trudne.

Uszka wigilijne z grzybami Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Uszka wigilijne z grzybami

Ciasto :

Farsz:

Sposób przygotowania:

Uszka wigilijne z grzybami
Grzyby leśne suszone opłukać, zalać wodą i pozostawić na noc. Następnie gotować w tej wodzie co się moczyły do miękkości. Odlać o osączyć i zmiksować lub drobno pokroić. Podsmażyć z cebulką na tłuszczu, dodać jajko gotowane pokrojone drobniutko, bułkę tartą i na końcu surowe jajko. Przyprawić do smaku pieprzem i solą.

Wyrobić ciasto z mąki jajka i gorącej wody, wałować i pokroić na kwadraty. Nakładać przygotowany farsz i lepić uszka. Wrzucić na wrzątek osolony i gotować około 2-3 minuty od wypłynięcia. Ugotowane odlać na durszlaku i podawać z barszczem na wigilijny stół.
Uszka wigilijne z grzybami
Grzyby leśle suszone opłukać i zamoczyć na noc
Uszka wigilijne z grzybami
Wymoczone grzyby gotować w tej wodzie co się moczyły
Uszka wigilijne z grzybami
Odcedzić i osączyć, następnie rozdrobnic w malakserze
Uszka wigilijne z grzybami
Podsmażyć z cebulką ,dodać jajko gotowane i przyprawić do smaku
Uszka wigilijne z grzybami
Przygotować ciasto na uszka i pokroić w kwadraty 3 na 3 cm.
Uszka wigilijne z grzybami
Nakłądać na pokrojone kwadraty farsz i lepić uszka
Uszka wigilijne z grzybami
wrzucić na wrzątek i gotować 2- 3 minuty