goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Uszka wigilijne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Warto do farszu na uszka dodać odrobinę ugotowanej kapusty, wówczas uszka nie są zbyt suche i są o wiele smaczniejsze .

Uszka wigilijne Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Uszka wigilijne

 

Sposób przygotowania:

Uszka wigilijne
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Grzyby namaczamy na noc, dokładnie płuczemy i na drugi dzień gotujemy. Odcedzamy, studzimy. Mielimy. Wraz z podsmażoną wcześniej cebulą i ugotowaną kapustą (odciśniętą). Farsz podsmażamy, doprawiamy do smaku. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kwadraty. Na każdy nakładamy po 1/2 łyżeczki farszu. Zlepiamy uszka. Uszka gotujemy w osolonej wodzie, około 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. 
Uszka wigilijne
Gotowy farsz podsmażamy, doprawiamy do smaku
Uszka wigilijne
Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kwadraty. Na każdy nakładamy po 1/2 łyżeczki farszu.