Sposób przygotowania:
Wigilijne uszka z prawdziwkamiPrzygotowanie ciasta:
Do przesianej mąki dodać jajko,olej sól. Wyrabiać ciasto ,stopniowo dolewając ciepłą wodę,tak aby było takiej gęstości jak na pierogi.
Następnie rozwałkować cienko na podsypanej mąką stolnicy.
Wykrawanie krążków :
Rozwałkowane ciasto wykrawamy literatką . Na środku każdego krążka umieszczamy kuleczkę farszu.
Formowanie uszek:
Krążki z farszem sklejamy tak jak pierogi a następnie łączymy ze sobą końce tak aby powstał kształt uszka. Układamy gotowe uszka na deseczce przykrytej ściereczką.
Gotowanie uszek:
W dużym garnku zagotować wodę i lekko ją posolić,dodać łyżkę oleju.
Gotować uszka we wrzącej wodzie,delikatnie mieszając łyżką by uszka się nie przykleiły do dna garnka. Uszka gotujemy ok.1-2 min od wypłynięcia na wierzch. następnie odcedzamy uszka przelewając je ciepłą wodą.
Od razu jeszcze gorące podajemy z barszczem.
Przygotowanie farszu:
Prawdziwki moczymy 2 godz. w zimnej wodzie. Następnie gotujemy w tej samej wodzie do miękkości.
Etap końcowy:
Ugotowane grzyby cedzimy. Następnie bardzo drobniutko kroimy.
Cebulę obieramy drobno kroimy. Szklimy ją na smalcu lub maśle . Do cebuli dodajemy pokrojone grzybki.
Mieszamy razem i chwilę podsmażamy mieszając na małym ogniu (by woda z grzybów odparowała).
Pod koniec doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Ściągamy farsz z ognia i studzimy. Formujemy małe kuleczki.