Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Wigilijne uszka z prawdziwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

U mnie w domu od najmłodszych lat na wieczerzy wigilijnej podajemy takie pyszne uszka z prawdziwkami z czerwonym barszczem.

Wigilijne uszka z prawdziwkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wigilijne uszka z prawdziwkami

na ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • ciepła woda
  • dodatkowo:
  • sól do smaku i łyżka oleju do wody w której będą gotować się uszka

na farsz:

  • 4 dag prawdziwków suszonych
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki smalcu lub masła
  • suszony majeranek ,sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wigilijne uszka z prawdziwkami

Przygotowanie ciasta:

Wigilijne uszka z prawdziwkami
Ciasto cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy

Do przesianej mąki dodać jajko,olej sól. Wyrabiać ciasto ,stopniowo dolewając ciepłą wodę,tak aby było takiej gęstości jak na pierogi.
Następnie rozwałkować cienko na podsypanej mąką stolnicy.

Wykrawanie krążków :

Wigilijne uszka z prawdziwkami
Na środku krążków umieszczamy kuleczkę farszu

Rozwałkowane ciasto wykrawamy literatką . Na środku każdego krążka umieszczamy kuleczkę farszu.

Formowanie uszek:

Wigilijne uszka z prawdziwkami
z krążków ciasta z farszem formujemy uszka

Krążki z farszem sklejamy tak jak pierogi a następnie łączymy ze sobą końce tak aby powstał kształt uszka. Układamy gotowe uszka na deseczce przykrytej ściereczką.

Gotowanie uszek:

Wigilijne uszka z prawdziwkami
Uszka gotujemy ok. 1-2 min. od wypłynięcia

W dużym garnku zagotować wodę i lekko ją posolić,dodać łyżkę oleju.

Gotować uszka we wrzącej wodzie,delikatnie mieszając łyżką by uszka się nie przykleiły do dna garnka. Uszka gotujemy ok.1-2 min od wypłynięcia na wierzch. następnie odcedzamy uszka przelewając je ciepłą wodą.

Od razu jeszcze gorące podajemy z barszczem.

Przygotowanie farszu:

Wigilijne uszka z prawdziwkami
Suszone prawdziwki wkładamy do garnka i zalewamy je zimną wodą

Prawdziwki moczymy 2 godz. w zimnej wodzie. Następnie gotujemy w tej samej wodzie do miękkości.

Etap końcowy:

Wigilijne uszka z prawdziwkami
Prawdziwki ugotowane odcedzamy i kroimy w bardzo drobniutką kosteczkę

Ugotowane grzyby cedzimy. Następnie bardzo drobniutko kroimy.

Cebulę obieramy drobno kroimy. Szklimy ją na smalcu lub maśle . Do cebuli dodajemy pokrojone grzybki.

Mieszamy razem i chwilę podsmażamy mieszając na małym ogniu (by woda z grzybów odparowała).

Pod koniec doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Ściągamy farsz z ognia i studzimy. Formujemy małe kuleczki.