Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Uszka z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne wigilijne uszka z kapustą kiszoną i grzybami, czyli doskonały dodatek do barszczu czerwonego.

Uszka z kapustą i grzybami

Składniki:

Uszka z kapustą i grzybami

Ciasto:

Farsz:

  • 400 g kapusty kiszonej
  • 20 g grzybów suszonych
  • 1 cebula (mała)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Uszka z kapustą i grzybami
Grzyby namoczyć w wodzie, ugotować, a następnie drobno pokroić. Kapustę pokroić, zalać wodą z gotowanych grzybów, w międzyczasie dodać grzyby i drobno pokrojoną i podsmażona na oleju cebulę.

Dusić do miękkości w grzybowym wywarze do momentu wyparowania płynu.

Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, w razie potrzeby dolać trochę wody. Rozwałkować.

Za pomocą np.literatki wyciąć krążki. Na każdy krążek nakładać farsz i sklejać uszka.

Gotować w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na powierzchnię. 

Podawać z czystym barszczem.