dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Uszka z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne uszka na świąteczny stół. U mnie bez dodatku grzybów, tylko kapusta kiszona z marchewką i podsmażona cebulka. Smak świeżości nadaje tu posypany po wierzchu szczypiorek. Ciasto na pierogi jest elastyczne, ładnie się skleja, nie rwie się.

Uszka z kapustą

Składniki:

Uszka z kapustą

ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 szklani mleka
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 żółtko

farsz

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 duża cebulka dymka ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz czarny

dodatkowo

  • do gotowania pierogów:
  • sól
  • 1 łyżka oleju
  • szczypiorek do posypania odsmażonych pierogów

Sposób przygotowania:

Uszka z kapustą
Kapustę gotować przez 30 minut. Ostudzić, dobrze odcisnąć. Drobno posiekać.

Cebulkę bez szczypiorku drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Na dużą deskę wsypać mąkę. Mleko wymieszać z wodą, wlewać na mąkę, cały czas mieszając nożem. Gdy lekko ostygnie dodać olej i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2 części, rozwałkować, wykrawać kółka literatką. Na każde kółko nakładać ok. 1/2 łyżeczki farszu, złożyć na pół, zlepić brzegi. Końce pierogów zlepić ze sobą tworząc "pierścionek".

Do dużego garnka wlać wodę, osolić, wlać 1 łyżkę oleju, doprowadzić do wrzenia. Uszka wrzucać w 2-3 partiach, po wypłynięciu gotować 2 minuty. Wyłowić. Ostudzone smażyć na oleju. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.