Sposób przygotowania:
Uszka z kapustą
Kapustę gotować przez 30 minut. Ostudzić, dobrze odcisnąć. Drobno posiekać.
Cebulkę bez szczypiorku drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Na dużą deskę wsypać mąkę. Mleko wymieszać z wodą, wlewać na mąkę, cały czas mieszając nożem. Gdy lekko ostygnie dodać olej i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2 części, rozwałkować, wykrawać kółka literatką. Na każde kółko nakładać ok. 1/2 łyżeczki farszu, złożyć na pół, zlepić brzegi. Końce pierogów zlepić ze sobą tworząc "pierścionek".
Do dużego garnka wlać wodę, osolić, wlać 1 łyżkę oleju, doprowadzić do wrzenia. Uszka wrzucać w 2-3 partiach, po wypłynięciu gotować 2 minuty. Wyłowić. Ostudzone smażyć na oleju. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Cebulkę bez szczypiorku drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Na dużą deskę wsypać mąkę. Mleko wymieszać z wodą, wlewać na mąkę, cały czas mieszając nożem. Gdy lekko ostygnie dodać olej i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2 części, rozwałkować, wykrawać kółka literatką. Na każde kółko nakładać ok. 1/2 łyżeczki farszu, złożyć na pół, zlepić brzegi. Końce pierogów zlepić ze sobą tworząc "pierścionek".
Do dużego garnka wlać wodę, osolić, wlać 1 łyżkę oleju, doprowadzić do wrzenia. Uszka wrzucać w 2-3 partiach, po wypłynięciu gotować 2 minuty. Wyłowić. Ostudzone smażyć na oleju. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.