Sposób przygotowania:
Uszka z kapustą i grzybamiWykonanie farszu:
Kapustę wymaczamy i kroimy drobno, wkładamy do garnka.
Zalewamy wodą, dodajemy grzyby wymoczone we wrzątku usmażone z cebulką na smalcu i pokrojone drobniutko, wrzucamy ziele i listek laurowy.
Doprawiamy solą,pieprze oraz przecierem pomidorowym. Gotujemy godzinkę lub więcej tak aby kapusta zmiękła.
Wykonanie ciasta na uszka:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy wodę z olejem i wyrabiamy ciasto. Leżakuje sobie z pół godziny.
Wałkujemy cienko ciasto na stolnicy silikonowej i kroimy na kwadraty.
Na każdy kwadrat kładziemy łyżeczką farsz i składamy go w trójkąt na palec i sklejamy.
Układamy na desce do krojenia i gotujemy w lekko osolonej wodzie.