gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Krokiety z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krokiety z mięsem idealnie sprawdzą się do barszczu czerwonego lub ulubionego sosu. Polecam wypróbować przepis.

Krokiety z mięsem

Składniki:

Krokiety z mięsem

Ciasto;

Farsz

  • 500 g mięsa wieprzowego (szynka),
  • 4 liścia laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 selera,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 płaska łyżka majeranku.

Dodatkowo (panierka)

Sposób przygotowania:

Krokiety z mięsem
Ciasto:

Jajka rozkłócamy. Dodajemy stopniowo pozostałe składaniki i miksujemy na gładką masę. Smażymy cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Farsz:

Mięso gotujemy z warzywami liściem i zielem do miękkości. Studzimy i mielimy przez maszynkę (mięso i warzywa). Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy i dodajemy do mięsa, dokładnie mieszamy.

Nakładamy farsz na naleśniki (3-4 łyżki). Boki naleśników składamy do środka i zwijamy niezbyt ciasno w rulon by nie popękały.

Każdego naleśnika zanurzamy w roztrzepanych widelcem jajkach, a następnie w tartej bułce. Smażymy z każdej strony na oleju z dodatkiem masła, do zrumienienia (z każdej strony).

Podajemy z czerwonym barszczem lub ulubionym sosem.

Smacznego