ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Wątróbka z kozy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wątróbka z kozy jest bardzo delikatna, soczysta, krucha, pierwszy raz ją przyrządzałam i jadłam i polecam smakoszom podrobów.

Wątróbka z kozy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wątróbka z kozy

 

  • wątroba z kozy ok. 1 kg,
  • mleko 1/2 litra do moczenia,
  • mąka pszenna 1/2 szklanki,
  • smalec 3 łyżki,
  • papryka ostra 3/4 łyżeczki,
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
  • cebula 4 sztuki średnie,
  • woda 2 szklanki,
  • majeranek 1 łyżka,
  • przyprawa w płynie - do smaku,
  • sól - do smaku

Sposób przygotowania:

Wątróbka z kozy

ETAP 1:

Wątróbka z kozy
Na smalcu smażona watroba jest lepsza w smaku.

Z wątroby koziej powycinać żyłki, tłuszczyk, opłukać i w misce zalać mlekiem, zostawić na kilka godzin lub na noc w lodówce, wylać na durszlak, opłukać wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na 1 cm plastry, obsypać mąką i na gorącym smalcu (mój domowy ze skwarkami) zrumienić z każdej strony.

ETAP 2:

Wątróbka z kozy
Cebulka smażona razem z wątróbka daje jej wyrazisty smak.

Wsypać pokrojoną w piórka obraną cebulę do wątróbki, wymieszać i podsmażać z 5 minut.

ETAP 3:

Wątróbka z kozy
Wątróba każdego gatunku bardzo lubi dodatek majeranku.

Wlać wodę, dodać paprykę ostrą, pieprz ziołowy, majeranek, wymieszać i dusić z 15 minut bez przykrycia co jakiś czas zamieszać.

ETAP 4:

Wątróbka z kozy

Na koniec dodać przyprawę w płynie, posolić do smaku wątróbkę na talerzu, podawać z ziemniakami i surówką.