Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Uzupełnione smaczki- faszerowane papryki i cukinia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wyciągnęłam największy gar i ułożyłam i papryki i cukinie razem- w końcu duszą się tyle samo. Jak już były gotowe doprawiłam sos i dopiero okazało się , że jest super - o wiele smaczniejszy niż osobno z papryk i cukinii.

Uzupełnione smaczki- faszerowane papryki i cukinia

Składniki:

Uzupełnione smaczki- faszerowane papryki i cukinia

 

  • 6 papryk pomidorowych ( lub mniejszych czerwonych)
  • 1 duża cukinia
  • 3 średnie cebule
  • 30 dag mięsa mielonego ( u mnie karkówka z piersią indyka w proporcji 2:1 )
  • 10 dag suchego ryżu ( 1 woreczek)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki usiekanego koperku
  • 4 łyżki oleju ( ja używam z pestek winogron)
  • 18 dag koncentratu pomidorowego ( 2 małe słoiczki )
  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego ( może być z kostki)
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • maggi w płynie do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • cukier do smaku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 płaskie łyżki mąki

 

Sposób przygotowania:

Uzupełnione smaczki- faszerowane papryki i cukinia
Ugotować w osolonej wodzie ryż - ostudzić ( gotuję w woreczku bo wygodniej - wiem , że mam równo 10 dag ). Obrać i pokroić drobno cebule i usmażyć na złoto na rozgrzanym na patelni oleju. Wymieszać mielone z usmażoną cebulą, ostudzonym ryżem, koprem, jajkiem. Doprawić do smaku maggi, pieprzem i mieloną papryką ( nie dodaję soli - starcza mi maggi ). Odstawić farsz by się ,, przegryzł ". Z papryk ściąć góry , usunąć delikatnie ogonki , a z papryk gniazda nasienne ( wytrząsnąć pestki ). W papryki nałożyć farsz, przykryć odciętą górą i przypiąć je wykałaczkami ( po 2 na paprykę- góry nie spadają w trakcie duszenia). Od cukinii odciąć oba końce. Obrać. Podzielić na 6 kawałków. Każdy kawałek przeciąć wzdłuż na połówki. Wydrążyć miękisz za pomocą małej łyżeczki. Nałożyć w wydrążone łódeczki farsz i przykryć drugą częścią. Obwiązać nitkami do mięs. W dużym garnku ułożyć papryki i kawałki cukinii. Zalać bulionem ( wywarem warzywnym) i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić 30 minut ( wywar zgotuje się do 6 szklanek czyli 1,2 litra). Delikatnie wyjąć papryki i cukinie. Do wywaru z duszenia dodać koncentrat. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku cukrem i maggi. Mąkę rozrobić w odrobinie zimnej wody zmieszanej z gorącym wywarem i wlać do garnka. Zagotować na małym gazie by sos zgęstniał. Podawać na głębokich talerzach porcję papryki i porcję cukinii z 3/4 szklanki sosu ( 2 chochelki do zupy). * Można dodać śmietanki , ale ja lubię sos taki bez niej. ** Nie podaję ani z ziemniakami , ani z pieczywem bo w farszu jest sporo ryżu. *** Pozostały sos ( ok. 2 szklanek = 6 chochelek do zupy) podam jutro ( lub kiedyś jeśli go zamrożę ) jako zupę z cienkim makaronem.