margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Książka Kucharska: Faszerowane warzywa

Faszerowane papryki mojej mamusi

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mama zaserwowała swoje papryki całej rodzince. Pychota:)

Faszerowane papryki mojej mamusi

Składniki:

Faszerowane papryki mojej mamusi

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane papryki mojej mamusi
Papryki dobrze umyć, usunąć gniazda nasienne. Ryż ugotować na sypko i przestudzić. Cebule pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, posolić i popieprzyć. Rozgrzać na patelni odrobinę oleju i przesmażyć cebulę i czosnek, zostawić do przestygnięcia. Do zimnego ryżu dodać mielone mięso, cebulę i czosnek, wbić jajko doprawić przyprawami: do mięsa mielonego, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać (jeśli farsz jest zbyt sypki można wbić drugie jajko). Do przygotowanych papryk nakładać farsz. Papryki delikatnie skropić olejem i podsmażyć w rondlu z każdej strony, uważając żeby nie przywarły. Zmniejszyć ogień papryki odsunąć do krawędzi rondla, na środek wlać troszkę oleju lub dodać margaryny. Cebulę pokroić w piórka i smażyć na środku rondla. Pieczarki pokroić w plasterki, kiełbasę w kostkę i dodać do cebuli. Delikatnie mieszać i od czasu do czasu obracać papryki. Gdy warzywa i kiełbasa ładnie się przypieką dajemy kilka łyżek koncentratu pomidorowego (w zależności od upodobań smakowych), mieszamy i zalewamy wszystko wodą. Następnie dodajemy po 2-3 ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, 2 liście laurowe, szczyptę słodkiej papryki, kilka suszonych grzybów oraz swoje ulubione przyprawy. Podsmażone papryki dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Co jakiś czas obracamy papryki, w razie potrzeby podlewamy wodą. Łyżkę mąki rozrabiamy z odrobiną wody, następnie z 1-2 łyżkami śmietany, dodajemy kilka łyżek "sosu" z rondla i łączymy ze sobą. Zwiększamy ogień i kiedy "sos" zacznie wrzeć wlewamy mąkę ze śmietaną. Delikatnie mieszamy, zagotowujemy sos. Smacznego.