jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

W-z-ka pomarańczowo- orzechowa.

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Jak dla mnie najlepsze ciastko z czasów PRL-u w trochę innej wersji.

W-z-ka pomarańczowo- orzechowa.

Składniki:

W-z-ka pomarańczowo- orzechowa.

 

  • 12 łyżek mąki
  • 100g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jaja
  • 12 łyżek mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki siekanych orzechów
  • 500 ml kremówki
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • polewa czekoladowa,
  • skórka pomarańczowa i orzechy do dekoracji

Sposób przygotowania:

W-z-ka pomarańczowo- orzechowa.
Przygotuj typowe ucierane ciasto dodając pod koniec orzechy i upiecz w blaszce przez około 30 min. Po wystudzeniu przekrój na 2 części Przygotuj galaretkę w 3/4 szklanki wody. Ubij kremówkę , a pod koniec ubijania dodaj tężejącą galaretkę. Przełóż tak otrzymaną masą ciasto kakaowo- orzechowe. Polej górę polewą czekoladową, udekoruj orzechami i skórką pomarańczową.

Tagi:

orzechową