sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Waflowo-biszkoptowy torcik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Prosty i smaczny torcik, który pamiętam z dzieciństwa. Truskawkowy krem wnika zarówno w wafle jak i biszkopt nadając im wyjątkowego smaku.

Waflowo-biszkoptowy torcik

Składniki:

Waflowo-biszkoptowy torcik

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl mąki
  • 3/4 szkl cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Dodatkowo:
  • 2 wafle andruty

 

Sposób przygotowania:

Waflowo-biszkoptowy torcik
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Dosypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy ciasto do tortownicy (średnica 23cm) i pieczemy około 20 minut w 160 stopniach (góra, dół + termoobieg). Gotowy biszkopt wyjmujemy z tortownicy i studzimy. Truskawki miksujemy blenderem, (3 zostawiamy do dekoracji). Miękkie masło ucieramy z pudrem. Stopniowo dodajemy mus z truskawek. Na koniec podgrzewamy masę tylko do rozpuszczenia masła. Z wafli wycinamy dwa koła o takiej samej średnicy jak biszkopt. Pierwszy smarujemy częścią ciepłej masy, nakładamy biszkopt, resztę kremu a na wierzchu drugi wafel. Na środku kładziemy odrobinę kremu a na nim truskawki. Wkładamy do lodówki na noc.