Martynkaw

Martynkaw

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Waflowy blok czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Waflowy blok czekoladowy z bakaliami

Waflowy blok czekoladowy

Składniki:

Waflowy blok czekoladowy

 

  • kostka masła
  • mleko w proszku 1 kg
  • 1,5 szklanki cukru
  • 7 łyżek kakao
  • 10 herbatników
  • po pół szklanki orzechów i rodzynek lub żurawiny
  • opakowanie wafli andrutów

Sposób przygotowania:

Waflowy blok czekoladowy
Masło, cukier i kakao włożyć do garnka, podgrzewać na małym ogniu, po roztopieniu cukru wsypać mleko w proszku. Dokładnie wymieszać. Do gorącej masy dodać orzechy i rodzynki oraz pokruszone herbatniki. Masę wykładać na wafel, przykryć następnym, znów wyłożyć masę, przykryć i taką czynność powtarzać aż wyczerpie się masa. Koniecznie przyłożyć czymś ciężkim i odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Kroić w kwadraciki.