szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Walentynkowe beziki cynamonowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Małe słodkości zamiast walentynki.

Walentynkowe beziki cynamonowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Walentynkowe beziki cynamonowe

 

  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka syropu aroniowego
  • opcjonalnie czerwony barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

Walentynkowe beziki cynamonowe
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Cukier trzcinowy mieszamy z cynamonem. Do piany stopniowo dosypujemy cukier i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy syrop i miksujemy. Jeśli chcemy zabarwić bezy mieszamy pianę z barwnikiem spożywczym. Gotowa masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier do pieczenia bezy w kształcie serc. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach, po czym zmniejszamy temperaturę do 0k 120 stopni i pieczemy godzinę, do całkowitego wysuszenia.
Walentynkowe beziki cynamonowe
Cynamon mieszamy z cukrem trzcinowy i dodajemy do piany
Walentynkowe beziki cynamonowe
Do części piany możemy dodać barwnik spozywczy
Walentynkowe beziki cynamonowe
Nakładamy pianę do rękawa cukierniczego
Walentynkowe beziki cynamonowe
I wyciskamy bezy w kształcie serduszek.