Sposób przygotowania:
Walentynkowe placuszki ziemniaczane Gina
Ziemniaki obieramy, myjemy i zcieramy na tarce drobnej na miazgę. Wędliny kroimy na drobniutkie kawałeczki i dokładamy do startych ziemniaków, z porą postępujemy podobnie tyle że ją jeszcze myjemy. Dokładamy jeszcze tarty ser na dużych oczkach, wbijamy jajka mieszamy i dosypujemy mąkę na tyle aby było w miarę gęste ciasto. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem do smaku. Jak uważamy że ciasto jest już odpowiednio gęste nakładamy dużą łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron ten pierwszy posłuży nam na sprawdzenie czy ciasto jest odpowiednio doprawione i gęste. Jeżeli jest wszystko ok to układamy ciasto na patelnie tworząc formę serduszek po czym smażymy na średnim ogniu z każdej strony, wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby mógł pochłonąć nadmiar oleju. Tak gotowe placuszki podajemy ze śmietaną 12% . Życzę wszystkim dobrej zabawy i smacznego ;)