Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Walijskie placuszki z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placuszki smakują najlepiej jeszcze ciepłe,idealne na słodkie śniadanie.

Walijskie placuszki z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Walijskie placuszki z żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Walijskie placuszki z żurawiną
Do miski wsypać mąkę , cukier i proszek do pieczenia wymieszać i dodać zimną margarynę całość rozetrzeć tak aby się połączyły składniki. Mleko rozmieszać z jajkiem i wlać do mąki z margaryną wymieszać i dodać żurawinę . Wyrobić ciasto i rozwałkować je na grubość około 2 cm i wyciąć z niego placuszki. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy na nim placuszki , smażymy z obu stron na słoty kolor. Usmażone placuszki kładziemy na papierowy ręcznik a następnie do naczynia żaroodpornego i do lekko nagrzanego piekarnika żeby nie traciły ciepła. Placuszki można posypać cukrem pudrem lub podawać z dżemem.
Walijskie placuszki z żurawiną
Z składników wyrobić ciasto dodać żurawinę
Walijskie placuszki z żurawiną
Ciasto rozwałkować i wyciąć z niego placuszki
Walijskie placuszki z żurawiną
Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor i odstawiać na serwetkę
Walijskie placuszki z żurawiną
Placuszki wstawić do lekko nagrzanego piekarnika

Tagi:

jajko jajka