thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Waniliowa panna cotta

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

A na deser klasyczny deser włoski - panna cotta

Waniliowa panna cotta

Składniki:

Waniliowa panna cotta

 

  • Na 6 - 8 porcji:
  • 500 ml gęstej śmietanki łowickiej (36 %)
  • 500 ml mleka 3,2 %
  • 150 g cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny spożywczej
  • 4 łyżki wody
  • 1 duża lub 2 małe laski wanilii
  • Do podania:
  • konfitura wiśniowa lub malinowa
  • wiórki czekoladowe
  • syrop klonowy
  • generalnie - wszystko to, na co macie ochotę :)

 

Sposób przygotowania:

Waniliowa panna cotta
Do średniego rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać przepołowioną laskę wanilii (jedną dużą, lub dwie małe) i cukier. Podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. W małej miseczce zalać 5 łyżeczek żelatyny, 4 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut. Doprowadzić mieszankę śmietanowo-mleczną do zagotowania i zdjąć z ognia. Dodać żelatynę i szybko wymieszać.Przelać do ceramicznych foremek lub filiżanek - masy wystarczy na 6 średnich lub 8 małych filiżanek. Ostudzić i włożyć do lodówki na 5 lub więcej godzin. Jeśli wyjęcie panna cotty z foremek będzie sprawiać problem można je na kilka sekund włożyć do gorącej wody. Podawać z konfiturą, np z wiśni i wiórkami czekoladowymi albo polana syropem klonowym.