zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Waniliowe ciasteczka

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Kruche, waniliowe ciasteczka, dzieci je uwielbiają. Po wystudzeniu można oprószyć pudrem i przełożyć dowolnym nadzieniem.

Waniliowe ciasteczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Waniliowe ciasteczka

 

  • 45 dag + 15 dag mąki pszennej
  • łyżka drobnego cukru
  • 2 pełne łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • Płaska łyżeczka proszku dopieczenia
  • 25 dag miękkiego masła lub margaryny ( masło najlepsze)
  • 2 duże jajka
  • Coś do przełożenia ciastek, u mnie powidła

 

Sposób przygotowania:

Waniliowe ciasteczka
Ułatwiając sobie pracę, zamiast od razu zagniatać ciasto, najpierw utarłam masło  z cukrem i cukrem waniliowym, za pomocą robota. Następnie dodawałam jajka i dosypywałam partiami przesianą mąkę ( około 45 dag) i proszek do pieczenia. Wymieszane ładnie ciasto przełożyłam na stolnicę, i podsypując mąką wyrobiłam gładkie i mięciutkie ciasto.

Następnie wałkowałam po kawałku i wycinałam ciasteczka, te które mają być przekładane masą lub powidłami cieniej. Kształty dowolne, wg gustu :)

Ciasteczka piekę w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, około 14 minut ( do lekkiego zrumienienia.

Po ostudzeniu ciasteczka posypuję cukrem pudrem ,te które przeznaczone są do przełożenia, przekładam powidłami.
Waniliowe ciasteczka
Ułatwiając sobie pracę, zamiast od razu zagniatać ciasto, najpierw utarłam jajka z cukrem i cukrem waniliowym, za pomocą robota.
Waniliowe ciasteczka
Następnie wałkowałam po kawałku i wycinałam ciasteczka, te które mają być przekładane masą lub powidłami cieniej.
Waniliowe ciasteczka
Po ostudzeniu ciasteczka posypuję cukrem pudrem
Waniliowe ciasteczka
,te które przeznaczone są do przełożenia, przekładam powidłami.