Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Waniliowe ciasteczka z ciemną masą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasteczka waniliowe z gotowanych żółtek są bardzo kruche.

Waniliowe ciasteczka z ciemną masą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Waniliowe ciasteczka z ciemną masą

 

  • Ciasto
  • 2 szkl mąki tortowej
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 surowe żółtko
  • 4 żółtka z gotowanych na twardo jajek
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • Masa
  • 25 dag biszkoptów
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki serka homogenizowanego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki kawy mielonej
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 polewa czekoladowa
  • 1 biały lukier
  • perełki kolorowe

 

 

  • 

Sposób przygotowania:

Waniliowe ciasteczka z ciemną masą
Przesianą mąkę dokładnie posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier waniliowy, cukier puder, śmietanę, surowe żółtko, starte na tarce żółtka z ugotowanych jajek. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować na grubość 1/2 cm i kieliszkiem wycinać krążki. Ułożyć na przygotowanej blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 10-12 minut. Rumiane ciasteczka wyjąć z piekarnika, ostudzić. masa: Kawę zaparzyć w 1/4 szklanki wrzącej wody, ostudzić, przecedzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać pokruszone biszkopty, kakao, serek, spirytus, napar z kawy, dokładnie wymieszać. Z masy formować kulki wielkości włoskiego orzecha, ułożyć na jednym ciasteczku i docisnąć drugim. Polewy rozpuścić i dekoracyjnie polać ciasteczka, posypać perełkami.
Waniliowe ciasteczka z ciemną masą
Na stolnicę przesiać mąkę i dokładnie posiekać z zimnym masłem
Waniliowe ciasteczka z ciemną masą
Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto
Waniliowe ciasteczka z ciemną masą
Masło utrzeć z cukrem pudrem dodać pokruszone biszkopty
Waniliowe ciasteczka z ciemną masą
Zimne ciasteczka przełożyć masą kakaowo kawową