Sposób przygotowania:
Waniliowe ciasteczka z ciemną masą
Przesianą mąkę dokładnie posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier waniliowy, cukier puder, śmietanę, surowe żółtko, starte na tarce żółtka z ugotowanych jajek. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować na grubość 1/2 cm i kieliszkiem wycinać krążki. Ułożyć na przygotowanej blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 10-12 minut. Rumiane ciasteczka wyjąć z piekarnika, ostudzić. masa: Kawę zaparzyć w 1/4 szklanki wrzącej wody, ostudzić, przecedzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać pokruszone biszkopty, kakao, serek, spirytus, napar z kawy, dokładnie wymieszać. Z masy formować kulki wielkości włoskiego orzecha, ułożyć na jednym ciasteczku i docisnąć drugim. Polewy rozpuścić i dekoracyjnie polać ciasteczka, posypać perełkami.