Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Muffinki z rabarbarem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Niewielkie, puszyste babeczki sprawdzą się na eleganckim przyjęciu i na pikniku. Można też nimi zaspokoić głód między posiłkami.

Muffinki z rabarbarem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Muffinki z rabarbarem

 

  • 40 dag rabarbaru;
  • 25 dag mąki pszennej pełnoziarnistej;
  • 25 dag maki pszennej typ 405;
  • 1 mały proszek do pieczenia (4 płaskie łyżeczki );
  • 10 dag zmielonych migdałów;
  • 2 jajka;
  • 30 dag cukru
  • 40 ml likieru amaretto;
  • 160 ml oleju;
  • 300 ml mleka;
  • Do dekoracji:
  • 100 ml wody + 1 łyżka cukru;
  • 8 łyżek likieru amaretto;
  • 24 dag cukru pudru;
  • 36 kawałków rabarbaru;

 

Sposób przygotowania:

Muffinki z rabarbarem
Rabarbar opłukać, pokroić na kawałki. Odłożyć 36 – 40 szt. do dekoracji. Oba rodzaje mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i migdały, wymieszać. Jajka utrzeć z cukrem, likierem, olejem i mlekiem. Dodać do mąki i wyrobić ciasto. Na koniec dodać pokrojony rabarbar. Wysmarować foremki do muffinek tłuszczem i wypełnić do 2/3 wysokości ciastem. Piec w temperaturze 180 stopni C. ok. 25 min. na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć muffinki z foremek i pozostawić do ostygnięcia. Przygotować polewę: utrzeć cukier puder z likierem amaretto i polukrować muffinki. Wodę z cukrem zagotować i wsypać do niej odłożone do dekoracji kawałki rabarbaru, chwilę pogotować by trochę zmiękły. Udekorować muffinki.
Muffinki z rabarbarem
Etap 1
Muffinki z rabarbarem
Etap 2