AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Muffinki z rabarbarem i cynamonową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pełnoziarniste muffinki z rabarbarem i chrupiącą, aromatyczną kruszonką. Jeszcze ciepłe znikają z talerzy.

Muffinki z rabarbarem i cynamonową kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki z rabarbarem i cynamonową kruszonką

 

  • 2 szkl. maki pełnoziarnistej
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 2 średnie jajka
  • 300 ml zsiadłego mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 niezbyt duże łodygi rabarbaru.

 

Sposób przygotowania:

Muffinki z rabarbarem i cynamonową kruszonką
Najpierw musimy przygotować kruszonkę - wszystkie składniki kruszonki mieszamy razem, rozcierając łyżką, a najlepiej rozgniatać palcami. Zanim przygotujemy muffinki, można kruszonkę wstawić do lodówki. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałeczki. W jednej misce mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki- mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier trzcinowy. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z olejem i zsiadłym mlekiem. Mokre składniki wlewamy do suchych i szybko mieszamy. Wrzucamy pokrojony rabarbar. Nakładamy do foremek muffinkowych do 2/3 wysokości. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 190 stopni C. Upieczone muffinki można posypać cukrem pudrem, ja nawet nie zdążyłam posypać, zniknęły z talerzy jeszcze zanim zdążyły ostygnąć. Z tej porcji wyszło mi 20 muffinek. SMACZNEGO :)
Muffinki z rabarbarem i cynamonową kruszonką
Przygotowujemy kruszonkę, rabarbar kroimy drobno. W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre.
Muffinki z rabarbarem i cynamonową kruszonką
Mokre składniki mieszamy dokładnie i wlewamy do suchych, mieszamy niezbyt dokładnie.
Muffinki z rabarbarem i cynamonową kruszonką
Do masy dodajemy pokrojony drobno rabarbar, mieszamy.
Muffinki z rabarbarem i cynamonową kruszonką
Nakładamy do foremek, posypujemy kruszonką, pieczemy ok. 20-25 min w temp. 190 st.C.