Sposób przygotowania:
Waniliowe pączki
Sól,cukier,margarynę,mleko,drożdże,mąkę,jajka,aromat waniliowy łączymy dokładnie w misce energicznymi ruchami żeby wydzielić ciepło sprzyjające dla drożdży.
Gdy mamy już dobrze wymieszane wszystkie składniki i nasze ciasto jest dobrze wyrobione przykrywamy miseczkę ściereczką i odstawiamy na bok w ciepłe miejsce na około 20-25min.
Gdy ciasto nam urośnie formujemy z niego kuleczki i układamy w odstępach na podsypanym blacie stołu np. mąką.
Odczekujemy aż podrosną w tym samym momencie rozgrzewamy olej lub smalec.
Gdy tylko smalec lub olej się rozgrzeje a pączusie są już wyrośnięte to je smażymy.
Gdy mamy już dobrze wymieszane wszystkie składniki i nasze ciasto jest dobrze wyrobione przykrywamy miseczkę ściereczką i odstawiamy na bok w ciepłe miejsce na około 20-25min.
Gdy ciasto nam urośnie formujemy z niego kuleczki i układamy w odstępach na podsypanym blacie stołu np. mąką.
Odczekujemy aż podrosną w tym samym momencie rozgrzewamy olej lub smalec.
Gdy tylko smalec lub olej się rozgrzeje a pączusie są już wyrośnięte to je smażymy.
Pyza
paulka104