eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Piwny tort naleśnikowy Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam tort z piwnymi naleśnikami. W torcie użyłam dwóch farszów: mięsny z kurczaka i z kapusty z pieczarkami.

Piwny tort naleśnikowy Eli

Składniki:

Piwny tort naleśnikowy Eli

naleśniki

  • 2 jajka
  • 300 ml jasnego piwa
  • 200 ml wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru

farsz mięsny

farsz kapuściany

dodatki

Sposób przygotowania:

Piwny tort naleśnikowy Eli

przygotowanie farszu mięsnego

Piwny tort naleśnikowy Eli
Pokrojone mięso, cebulę, czosnek i przyprawy usmażyć.

Udka kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka. Do kurczaka dodać cebulę, czosnek, przyprawę do mięs i paprykę. Całość razem smażyć aż wszystko będzie miękkie. Farsz doprawić solą i pieprzem do smaku.

przygotowanie farszu kapuścianego

Piwny tort naleśnikowy Eli
Z kapusty, pieczarek, cebuli i koperku przygotować farsz.

Kapustę poszatkować i ugotować na pół miękko w osolonym wrzątku i odcedzić na durszlaku. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. cebule obrać i pokroić w kostkę. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki,cebulę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć. Do pieczarek dodać kapustę, koperek i jeszcze chwilę smażyć.

smażenie naleśników

Piwny tort naleśnikowy Eli
Przygotować ciasto i usmażyć cienkie naleśniki.

Ze wszystkich składników na naleśniki przygotować ciasto. Patelnię lekko posmarować olejem i usmażyć cienkie naleśniki.

przygotowanie składników tortu

Piwny tort naleśnikowy Eli
Przygotować wszystkie składniki tortu naleśnikowego.

Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przygotować pozostałe składniki tortu.

przygotowanie tortu

Piwny tort naleśnikowy Eli

Na dnie tortownicy położyć naleśnik.

przygotowanie tortu cd

Piwny tort naleśnikowy Eli

Na naleśniku rozłożyć połowę farszu mięsnego.

przygotowanie tortu cd

Piwny tort naleśnikowy Eli

Mięso posypać 1/3 sera.

przygotowanie tortu cd

Piwny tort naleśnikowy Eli

Ser przykryć naleśnikiem.

przygotowanie tortu cd

Piwny tort naleśnikowy Eli

Na naleśnik wyłożyć połowę farszu kapuścianego.

przygotowanie tortu cd

Piwny tort naleśnikowy Eli

Farsz przykryć naleśnikiem i powtórzyć warstwy. Górę tortu posypać pozostałym serem. Tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C góra - dół i piec około 35 minut aż ser się rozpuści. Tort podawać gorący zaraz po przygotowaniu. Smacznego!