Sposób przygotowania:
waniliowy krem
Laskę wanilii rozcinamy, a następnie wycinamy z niego miąższ. Mleko wlewamy do garnuszka i dodajemy do niego miąższ z wanilii. Mleko z miąższem gotujemy razem. Żółtka razem z cukrem ubijamy na gładką masę. Do masy dodajemy wcześniej ugotowane mleko i dokładnie mieszamy. Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Do masy z żółtek i mleka dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę i ponownie dobrze mieszamy. Masa powinna mieć gęstą konsystencje. Do masy dodajemy również rodzynki. Tak przyrządzony krem rozkładamy do salaterek i odkładamy do ziemnego miejsca, żeby deser stężał. Kiedy krem waniliowy stężeje to ozdabiamy go zrobioną śmietanką ( śmietanę dokładnie ubijamy z cukrem wanilinowym). Smacznego!