Sposób przygotowania:
Waniliowy serniczek na zimno
Białko oddzielamy od żółtka, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i miksujemy aż piana stanie się szklista. Wtedy dodajemy żółtko i miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy dno oraz boki olejem. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 25 min w temp. 180 stopni.
Po tym czasie wyjmujemy biszkopt z piekarnika i studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia. Ricottę przekładamy do miski i mieszamy z pozostałym cukrem pudrem. Laskę wanilii przekrajamy na pół i wyskrobujemy z niej ziarenka tępą stroną noża. Dodajemy wanilię do serka i mieszamy. Następnie dolewamy ostudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Wylewamy masę serową na wystudzony biszkopt ( włożony do blaszki w której się piekł). Czekoladę ścieramy na tarce jarzynowej i posypujemy nią serniczek. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy miętą.
Po tym czasie wyjmujemy biszkopt z piekarnika i studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia. Ricottę przekładamy do miski i mieszamy z pozostałym cukrem pudrem. Laskę wanilii przekrajamy na pół i wyskrobujemy z niej ziarenka tępą stroną noża. Dodajemy wanilię do serka i mieszamy. Następnie dolewamy ostudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Wylewamy masę serową na wystudzony biszkopt ( włożony do blaszki w której się piekł). Czekoladę ścieramy na tarce jarzynowej i posypujemy nią serniczek. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy miętą.