slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Waniliowy serniczek na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Malutki, leciutki serniczek aromatyzowany prawdziwą wanilią. W sam raz na niedzielny deser po obiedzie.

Waniliowy serniczek na zimno

Składniki:

Waniliowy serniczek na zimno

 

  • 250 g ricotty
  • 20 g mlecznej cekolady
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szkl gorącej wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • mięta
  • tortownica śr. 16 cm

Sposób przygotowania:

Waniliowy serniczek na zimno
Białko oddzielamy od żółtka, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i miksujemy aż piana stanie się szklista. Wtedy dodajemy żółtko i miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy dno oraz boki olejem. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 25 min w temp. 180 stopni.

Po tym czasie wyjmujemy biszkopt z piekarnika i studzimy.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia. Ricottę przekładamy do miski i mieszamy z pozostałym cukrem pudrem. Laskę wanilii przekrajamy na pół i wyskrobujemy z niej ziarenka tępą stroną noża. Dodajemy wanilię do serka i mieszamy. Następnie dolewamy ostudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Wylewamy masę serową na wystudzony biszkopt ( włożony do blaszki w której się piekł). Czekoladę ścieramy na tarce jarzynowej i posypujemy nią serniczek. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy miętą.

Tagi:

ciasto sernik