Sposób przygotowania:
Wariacja na temat pierogów konrwalijskich
Ciasto: Do miski przesiać wodę, dodać sól oraz pokrojony na kawałki smalec. Rozgnieść go w palcach razem z mąką. Dodawać wodę i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i gładkie i będzie odchodzić od ręki. Przełożyć do miski i odłożyć na około 30-60 minut aby odpoczęło. Farsz: Ziemniaki obrać,umyć i opłukać. Ugotować do miękkości. Odcedzić, ostudzić i przecisnąć przez praskę ( można zmielić w maszynce-odradzam stosowanie blednera). Mięso opłukać i zalać zimną wodą. Ugotować. Odcedzić i ostudzić. Oczyszczoną pekinkę drobno poszatkować. W rondlu rozgrzać oliwę do pomidorów i wrzucić pekinkę. Dusić aż znacznie zmniejszy swoją objętość. Dodać startą na dużych oczkach marchewkę. Dusić aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia, ostudzić. Do ziemniaków dodać mięso i kapustę. Dobrze wymieszać, doprawić do smaku i ponownie wymieszać. Wykonanie: Ciasto rozwałkować na cienkie placki i kubkiem wycinać krążki. Na każdy krążek kłaść łyżeczkę farszu i zlepić ciasto składając je na pół. Gotować partiami w osolonym wrzątku. Wyjmować łyżka cedzakową. Przed podaniem posypać zrumienioną cebulką. Smacznego!