monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Wariacja na temat pierogów konrwalijskich

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Typowe pierogi konrwalijskie są pieczone w piekarniku, moja rodzinka woli pierogi z wody więc tak je przygotowałam, ale po raz pierwszy użyłam ziemniaków do farszu ( poza ruskimi oczywiście), i dodałam tłuszcz do ciasta, ale pierogi są pycha:)

Wariacja na temat pierogów konrwalijskich Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wariacja na temat pierogów konrwalijskich

 

  • Farsz:
  • 400 g ziemniaków
  • 300 g mięsa mielonego
  • 500 g pekinki
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oliwy od suszonych pomidorów
  • sól,pieprz i curry do smaku
  • Ciasto:
  • 520 g mąki
  • 300 ml ciepłej przegotowanej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g smalcu

Sposób przygotowania:

Wariacja na temat pierogów konrwalijskich
Ciasto: Do miski przesiać wodę, dodać sól oraz pokrojony na kawałki smalec. Rozgnieść go w palcach razem z mąką. Dodawać wodę i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i gładkie i będzie odchodzić od ręki. Przełożyć do miski i odłożyć na około 30-60 minut aby odpoczęło. Farsz: Ziemniaki obrać,umyć i opłukać. Ugotować do miękkości. Odcedzić, ostudzić i przecisnąć przez praskę ( można zmielić w maszynce-odradzam stosowanie blednera). Mięso opłukać i zalać zimną wodą. Ugotować. Odcedzić i ostudzić. Oczyszczoną pekinkę drobno poszatkować. W rondlu rozgrzać oliwę do pomidorów i wrzucić pekinkę. Dusić aż znacznie zmniejszy swoją objętość. Dodać startą na dużych oczkach marchewkę. Dusić aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia, ostudzić. Do ziemniaków dodać mięso i kapustę. Dobrze wymieszać, doprawić do smaku i ponownie wymieszać. Wykonanie: Ciasto rozwałkować na cienkie placki i kubkiem wycinać krążki. Na każdy krążek kłaść łyżeczkę farszu i zlepić ciasto składając je na pół. Gotować partiami w osolonym wrzątku. Wyjmować łyżka cedzakową. Przed podaniem posypać zrumienioną cebulką. Smacznego!
Wariacja na temat pierogów konrwalijskich
do podduszonej pekinki dodać marchewkę
Wariacja na temat pierogów konrwalijskich
do przesianej maki z solą dodać kawałki smalcu
Wariacja na temat pierogów konrwalijskich
połaczyć składniki farszu i dobrze je wymieszać
Wariacja na temat pierogów konrwalijskich
na krążek ciasta nałożyć porcję farszu

Tagi:

mięso ciasto