Sposób przygotowania:
Pierogi na ciężkie czasy :
- utłuc ziemniaki na puree - cebule pokroić w pól plasterki i usmażyć na złoto na 4 łyżkach oleju -zmieszać ziemniaki z 2/3 cebuli( reszta zostanie do okraszenia ) i doprawić solą i pieprzem -z farszu uformować 20 kulek -nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała . -wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Na blat wsypać trochę mąki i na nią wyłożyć ciasto. Wyrabiać rękami ( uwaga bo jest gorące ) podsypując mąką .Ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste . -ciasto podzielić na 20 części -każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek -na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka -układać na wysypanej mąka tacce -gotować w osolonym wrzątku po kilka sztuk aż wypłyną -wyjmować łyżka cedzakową i podawać okraszone pozostałą cebulką Pierogi są duże - lekko nie foremne ( bo nie wałkuję - ale można ) . Normalnie można zrobić mniej ciasta lub dołożyć farszu i zrobić więcej małych pierożków .Ale chciałam pokazać jak można bardzo tanim kosztem zrobić obiad . Pierogi są tak syte , że ja więcej niż 5-6 nie dam rady zjeść . Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło. Jeśli chcemy pierogi zamrozić to po ugotowaniu powinny ostygnąć , potem trzeba je lekko natłuścić roztopionym masłem lub olejem i dopiero układać na papierowej tacce lub w pojemniku pojedynczą warstwą ( jeśli chcemy zamrozić więcej to na pierwszej warstwie trzeba położyć folię a dopiero na niej następne pierogi ).Tak ułożone pierogi nie skleją się . Jeśli chcemy ugotowane pierogi podsmażyć na rumiano to lepiej jest ugotować je wcześniej , ostudzić , przykryć folią spożywczą i tak zostawić do chwili podsmażenia ( świeżo ugotowane pierogi rozpadają się w czasie podsmażania ).
misia53
eska