monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Biszkopt z kremem jaglanym i owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na lekki torcik na bazie kaszy jaglanej i jogurtu z owocami. Ja do przygotowania biszkoptu ułożyłam erytrolu, ale można przygotować ciasto z użyciem cukru.

Biszkopt z kremem jaglanym i owocami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Biszkopt z kremem jaglanym i owocami

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 8 łyżek erytrolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1łyżka kakao
  • 1 łyżka wody
  • Kawowy krem jaglany:
  • 100 g kaszy jaglanej (waga suchej kaszy)
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 15 g cappuccino waniliowego
  • 2 łyżki erytrolu
  • 1 łyżeczka żelatyny +1 łyżka wody.
  • Krem jogurtowy:
  • 300 g jogurtu greckiego 0%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 250 ml wrzątku
  • 100 g borówek
  • 100 g ziarenek granatu
  • 1/2 banana
  • Wierzch:
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka erytrolu

Sposób przygotowania:

Biszkopt z kremem jaglanym i owocami

Biszkopt:

Wariacja z kremem jaglanka i owocami na dwukolorow
n blachę wykłądać ciasto na przemian pod skosem

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać erytrol . W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku cały czas mieszając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej.Delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na pół. Do jednej porcji dodać kakao i wodę delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach 29*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie zaczynając od lewego narożnika nakładać ciasto po przekątnej kolorami na przemian.
Piec w 170 st około 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wykroić 3 blaty o średnicy 16 cm.

Krem jaglany:

Wariacja z kremem jaglanka i owocami na dwukolorow
do ugotowanej kaszy dodać kawę cappucino oraz masło i zmiksować

Kaszę przełożyć na sito i plukac aż woda będzie czysta. Następnie przełożyć do rondelka i włać wodę. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować aż kasza będzie miękka i wchłonie wodę. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić na bok.
Dodać kawę, cappuccino,masło i erytrol. Zmiksować na gładko. Dodać namoczoną żelatynę i ponownie zmiksować.

Krem jogurtowy:

Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Ostudzić. Wymieszać ją z jogurtem. Dodać owoce, banana wcześniej pokroić. Delikatnie wymieszać.

Składanie/dekoracja:

Wariacja z kremem jaglanka i owocami na dwukolorow
biszkopt nawilżyć i wylać krem jaglany potem jogurtowy

Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkopty i zapiąć obręcz tortownicy. Z 1/2 szklanki wody i soku z połowy cytryny zrobić nakropkę. Porządnie nawilzyć nią biszkopt. Wyłożyć krem jaglanym i przykryć drugim biszkoptem. Nawilzyć i wylać krem jogurtowy. Ułożyć ostatni krążek ciasta i również go skropić. Wstawić ciasto na 4-5 godzin a najlepiej na całą noc.

ETAP 5:

Na noc przed przygotowaniem kremu wstawić mleczko kokosowe do lodówki. Kolejnego dnia ostrożnie otworzyć puszkę i łyżka wyjąć " twardą " część. Ubić ją na krem z erytrolem jak śmietanę kremówkę . Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć rozetki. Wstawić ciasto jeszcze na godzinę do lodówki.