Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Wariackie penne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybko, pysznie i smacznie :) polecam

Wariackie penne Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wariackie penne

 

  • Składniki na 2 porcje

 

  • makaron- 2 szklanki przed ugotowaniem
  • olej rzepakowy/ z pestek winogron- 1 łyżka
  • 8 pieczarek
  • pomidory suszone- 8 plasterków
  • szynka prowansalska- 4 plasterki
  • rucola- 2 garście
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • parmezan- 1 łyżeczka (niekoniecznie)
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Wariackie penne
Przygotowanie makaronu: Makaron ( najlepiej z pszenicy durum, razowy lub pełnoziarnisty) gotujemy al dente, odcedzamy następnie przesypujemy do garnka i skrapiamy 1 łyżką oliwy. Przygotowanie sosu: ( w czasie gotowania się makaronu) Pieczarki myjemy, kroimy w cienkie plasterki następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. W czasie kiedy pieczarki się smażą kroimy suszone pomidory na cienkie paseczki, które następnie dodajemy do podsmażonych pieczarek. W tym czasie dodajemy też porwaną na kawałki szynkę. Wszytko razem przesmażamy ok 3 min. Tak przygotowany "sos" przekładamy do garnka z ugotowanym makaronem dodajemy rucolę polewamy całość 1 łyżką oliwy -wszystko razem chwilę (pół minuty) podgrzewamy mieszając. Wykładamy na talerze i posypujemy tartym parmezanem. Smacznego :)
Wariackie penne
Podsmażone pieczarki na oleju rzepakowym
Wariackie penne
Pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory
Wariackie penne
Wszystkie smacznie przyrządzone składniki gpotowe do połaczenia