Sposób przygotowania:
Warkocz drożdżowy marcepanowy
1 ciasto Drożdże kruszymy do garnuszka, zasypujemy łyżką cukru, wlewamy 3 łyżki ciepłego mleka i rozcieramy na gładką masę. Posypujemy łyżeczką mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłe mleko ,żółtka utarte z cukrem,roztopione przestudzone masło,sól i wyrośnięte drożdże. Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto. Musi być dobrze wyrobione i napowietrzone. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski , przykrywamy ściereczką i czekamy aż ciasto wyrośnie powiększając swoją objętość dwukrotnie. Po wyrośnięciu wałkujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 40x50 cm. 2 masa marcepanowa Marcepan ucieramy z białkami i cukrem na gładką masę. Dodajemy rum i płatki migdałowe i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto smarujemy masą i zwijamy tak jak roladę. Przecinamy ją wzdłuż, ale nie do końca. Zawijamy warkocz. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasz warkocz do wyrośnięcia na około 20 minut przykryty ściereczką. Pieczemy w 200 stopniach C około 30 minut. Polewamy lukrem jeszcze ciepły placek.