smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Warkocz drożdżowy marcepanowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Warkocz z ciasta drożdżowego z masą marcepanową. Smaku dodają dodatkowo migdały. Ciasto jest puszyste i bardzo smaczne.

Warkocz drożdżowy marcepanowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Warkocz drożdżowy marcepanowy

 

  • Ciasto:

 

 

 

  • Masa:
  • 200 g masy marcepanowej
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki rumu

 

 

  • lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • Cukier puder utrzeć z wodą

 

Sposób przygotowania:

Warkocz drożdżowy marcepanowy
1 ciasto Drożdże kruszymy do garnuszka, zasypujemy łyżką cukru, wlewamy 3 łyżki ciepłego mleka i rozcieramy na gładką masę. Posypujemy łyżeczką mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłe mleko ,żółtka utarte z cukrem,roztopione przestudzone masło,sól i wyrośnięte drożdże. Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto. Musi być dobrze wyrobione i napowietrzone. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski , przykrywamy ściereczką i czekamy aż ciasto wyrośnie powiększając swoją objętość dwukrotnie. Po wyrośnięciu wałkujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 40x50 cm. 2 masa marcepanowa Marcepan ucieramy z białkami i cukrem na gładką masę. Dodajemy rum i płatki migdałowe i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto smarujemy masą i zwijamy tak jak roladę. Przecinamy ją wzdłuż, ale nie do końca. Zawijamy warkocz. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasz warkocz do wyrośnięcia na około 20 minut przykryty ściereczką. Pieczemy w 200 stopniach C około 30 minut. Polewamy lukrem jeszcze ciepły placek.
Warkocz drożdżowy marcepanowy
Zawijanie ciasta w roladę
Warkocz drożdżowy marcepanowy
Przekrojenie rolady do zawijania w warkocz
Warkocz drożdżowy marcepanowy
Zwijanie warkocza z ciasta

Tagi:

ciasto