Sposób przygotowania:
Dwukolorowy warkocz drożdżowy
rozetrzeć drożdże z 1 łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka. JASNE CIASTO: Wsypać do miski 1/2 kg mąki, 8 dag cukru pudru i 1/2 łyżeczki soli. Podgrzać 1/2 mleka, rozpuścić w nim 5 dag tłuszczu. Trochę przestudzić, dodać do mąki. Zagnieść wszystkie składniki na jednolitą masę. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1/2 godziny, jeszcze raz wyrobić. CZEKOLADOWE CIASTO: Zmieszać pozostałe 1/2 kg mąki z resztą cukru, soli oraz drożdży. Podgrzać pozostałe mleko, rozpuścić resztę tłuszczu, dodać 2 czubate łyżki kakao, dobrze wymieszać. zagnieść składniki na jednolitą masę, odstawić na 1/2 godziny, jeszcze raz dobrze wyrobić. Z obu porcji ciasta uformowac po dwa paski. Ułożyć na przemian obok siebie ciemne i jasne paski ciasta, a następnie upleść z nich warkocz. Nasmarować tłuszczem blachę piekarnika, ułożyć ciasto na blasze, odstawić na 1/2 godziny, aby jeszcze trochę wyrosło. Rozbełtać żółtko, posmarować warkocz z ciasta. Piec przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stop. C. Po upieczeniu wyjąć ciasto na kuchenną kratkę i pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.