mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Drożdżowe warkocze Mariel

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto drożdżowe tym razem z budyniem

Drożdżowe warkocze Mariel Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe warkocze Mariel

 

  • 250 mleka
  • 50 gram drożdże,
  • mąka,
  • 3 łyżki ziemniaki ugotowane,
  • sól do smaku,
  • budyń śmietankowy,
  • budyń waniliowy,
  • budyń czekoladowy
  • mleko do budyni
  • 1/2łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe warkocze Mariel
Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu. Mleko podgrzewamy , dodajemy drożdże ,pół łyżeczki cukru i ziemniaki przepuszczane przez praskę i połowę mąki , dobrze wyrabiamy i pod przykryciem odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie dodajemy resztę mąki i dwie łyżki oleju i znów wyrabiamy , odstawiamy na co najmniej godzinę by znów wyrosło. Następnie przekładamy na stolnicę , formujemy z niego cienkie wałeczki , które warkoczem układamy na wyłożonej formie papierem do pieczenia . Kopkami na warkocz nakładami ostudzony budyń trzy smaki,przykrywamy kolejnymi warkoczami .Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30 minut aż się zarumienią.
Drożdżowe warkocze Mariel
Wszystkie składniki dobrze wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia
Drożdżowe warkocze Mariel
z wyrośniętego ciasta formujemy warkocze
Drożdżowe warkocze Mariel
na warkocze nakładamy trzy kolory budyniów
Drożdżowe warkocze Mariel
Budyń przykrywamy kolejnymi warkoczami i pieczemy