Sposób przygotowania:
Drożdżowe warkocze Mariel
Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu. Mleko podgrzewamy , dodajemy drożdże ,pół łyżeczki cukru i ziemniaki przepuszczane przez praskę i połowę mąki , dobrze wyrabiamy i pod przykryciem odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodajemy resztę mąki i dwie łyżki oleju i znów wyrabiamy , odstawiamy na co najmniej godzinę by znów wyrosło. Następnie przekładamy na stolnicę , formujemy z niego cienkie wałeczki , które warkoczem układamy na wyłożonej formie papierem do pieczenia . Kopkami na warkocz nakładami ostudzony budyń trzy smaki,przykrywamy kolejnymi warkoczami .Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30 minut aż się zarumienią.
Po tym czasie dodajemy resztę mąki i dwie łyżki oleju i znów wyrabiamy , odstawiamy na co najmniej godzinę by znów wyrosło. Następnie przekładamy na stolnicę , formujemy z niego cienkie wałeczki , które warkoczem układamy na wyłożonej formie papierem do pieczenia . Kopkami na warkocz nakładami ostudzony budyń trzy smaki,przykrywamy kolejnymi warkoczami .Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30 minut aż się zarumienią.