olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Warkocz drożdżowy z jabłkami i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 250
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Puszyste i bardzo sezonowe ciasto. Idealne na co dzień i większe okazje. Zachwyci każdego, nawet najbardziej wybrednego łasucha!

Warkocz drożdżowy z jabłkami i rodzynkami

Składniki:

Warkocz drożdżowy z jabłkami i rodzynkami

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej (+ trochę do podsypania),
  • 3 dag drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • ok. 3/4 szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka.
  • Farsz jabłkowy:
  • 4-5 jabłek (najlepiej szarej renety),
  • garść rodzynek,
  • łyżeczka cynamonu,
  • po sporej szczypcie mielonego kardamonu i imbiru,
  • 3 goździki.
  • Ponadto:
  • łyżka masła,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Warkocz drożdżowy z jabłkami i rodzynkami
1) Świeże drożdże o temperaturze pokojowej pokruszyć i utrzeć z cukrem i łyżką mąki, a następnie rozpuścić w ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 2) Resztę mąki przesiać do miski, połączyć z cukrem waniliowym, wlać wyrośnięte drożdże i porcjami dodawać resztę ciepłego mleka. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto (jeżeli za bardzo się klei dodać więcej mąki, jeżeli jest za suche trochę ciepłego mleka lub wody). Z ciasta uformować kulę, włożyć je do miski, przykryć czystą, bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. 3) Przygotować farsz: jabłka umyć, osuszyć i obrać, wyciąć z nich gniazda nasienne, miąższ pokroić w niewielką kostkę, przełożyć do garnka, podlać 3-4 łyżkami wody. Rodzynki namoczyć, osączyć i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do jabłek wraz cukrem i prażyć razem ok. 10 minut aż jabłka się rozpadną. Goździki rozgnieść w moździerzu, wymieszać z resztą korzennych przypraw. Przygotowaną mieszankę dodać do jabłek, dokładnie wymieszać, farsz ostudzić. 4) Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokątny płat o grubości około 0,5 cm, na podsypanym mąką blacie. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować masę z uprażonych jabłek. Wzdłuż dłuższego boku zwinąć roladę. Zrolowane ciasto przeciąć ostrym nożem wzdłuż na pół, obie połówki połączyć u góry i owinąć je wokół siebie (przeplatać jedną przez drugą), Powstały warkocz ostrożnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce. Łyżkę masła rozpuścić. Warkocz posmarować rozpuszczonym masłem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na około 35-40 minut i piec na złoty kolor. Jeszcze ciepłe ciasto posypać przez sitko cukrem pudrem i odstawić do wystudzenia.