Sposób przygotowania:
Warkocz drożdżowy z jabłkami i rodzynkami
1) Świeże drożdże o temperaturze pokojowej pokruszyć i utrzeć z cukrem i łyżką mąki, a następnie rozpuścić w ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 2) Resztę mąki przesiać do miski, połączyć z cukrem waniliowym, wlać wyrośnięte drożdże i porcjami dodawać resztę ciepłego mleka. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto (jeżeli za bardzo się klei dodać więcej mąki, jeżeli jest za suche trochę ciepłego mleka lub wody). Z ciasta uformować kulę, włożyć je do miski, przykryć czystą, bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. 3) Przygotować farsz: jabłka umyć, osuszyć i obrać, wyciąć z nich gniazda nasienne, miąższ pokroić w niewielką kostkę, przełożyć do garnka, podlać 3-4 łyżkami wody. Rodzynki namoczyć, osączyć i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do jabłek wraz cukrem i prażyć razem ok. 10 minut aż jabłka się rozpadną. Goździki rozgnieść w moździerzu, wymieszać z resztą korzennych przypraw. Przygotowaną mieszankę dodać do jabłek, dokładnie wymieszać, farsz ostudzić. 4) Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokątny płat o grubości około 0,5 cm, na podsypanym mąką blacie. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować masę z uprażonych jabłek. Wzdłuż dłuższego boku zwinąć roladę. Zrolowane ciasto przeciąć ostrym nożem wzdłuż na pół, obie połówki połączyć u góry i owinąć je wokół siebie (przeplatać jedną przez drugą), Powstały warkocz ostrożnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce. Łyżkę masła rozpuścić. Warkocz posmarować rozpuszczonym masłem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na około 35-40 minut i piec na złoty kolor. Jeszcze ciepłe ciasto posypać przez sitko cukrem pudrem i odstawić do wystudzenia.