Sposób przygotowania:
Warkocz przebogaty
1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, zasypać cukem i wlać letnie mleko. Delikatnie zmieszać, zasypać odrobiną mąki, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 20min, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodać stopioną, zimną margarynę, lekko wymieszać. Wbić jajka, dodać sól, skórkę z cytryny oraz resztę cukru. Zagnieść gładkie ciasto. Zagniatać ok. 5min. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 30min w ciepłe miejsce. Następnie znów zagnieść ciasto i rozwałkować na prostokąt ok.30x40cm. 2. Farsz: Orzechy łączymy z konfiturą z wiśni, połamaną na kawałki czekoladą oraz skórką pomarańczową. Nałożyć na środek ciasta. Boki ciasta pociąć na paski szerokości ok. 2 cm. Zaplatać je na przemian na nadzienie, delikatnie sklejając, tworząc warkocz. Ułożyć do przygotowanej keksówki, odstawić na kolejne 30min. Piec ok. 30-40min w temp. 180st. Polukrować przed podaniem.
zbysiowa
czekoladka_m
sylwia17