Sposób przygotowania:
Warkocze maślane
Drożdże wkrusz do letniego mleka, rozmieszaj z łyżką cukru i połową mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka i 1 jajko utrzyj z pozostałym cukrem a masło roztop i przestudź. Rozczyn, masę jajeczną i masło dodaj do pozostałej mąki. Zagniataj ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodzić od dłoni. Przykryj je i odstaw do wyrośnięcia. Ponownie zagnieć i podziel na części, z których formuj wałeczki. Wałki łącz po 3 i pleć z nich warkocze ( ja zrobiłam 8 wałeczków - 6 na warkocze i 2 na świderka). Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem.Wyrośnięte posmaruj jajkiem i posyp makiem. Piecz w temp 200 st.C przez ok 20 min.