nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Warstwowa gyros z indykiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

najlepsza...zawsze znika ze stołu najszybciej..

Warstwowa gyros z indykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Warstwowa gyros z indykiem

 

  • 30 dkg piersi z indyka
  • 2 małe marchewki
  • puszka kukurydzy
  • pół słoika sałatki szwedzkiej
  • pół małej kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sypka przyprawa kebab-gyros
  • Na sos:
  • mały słoik majonezu ok 250 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek ketchupu

Sposób przygotowania:

Warstwowa gyros z indykiem
Mięso myjemy, kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą,mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny (jeśli mamy czas, można zostawić na całą noc). Na patelni rozgrzewamy olej i przysmażamy indyka. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy i trzemy na dużych oczkach. Wszystkie składniki sos mieszamy. W misce układamy warstwami: kapustę, startą marchewkę, przykrywamy warstwą sosu. Następnie kukurydza, sałatka szwedzka, kurczak, kapusta i znowu sos. Gotowe. Przed podaniem schładzamy.Smacznego.
Warstwowa gyros z indykiem
Indyka kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawą gyros
Warstwowa gyros z indykiem
Układamy warstwami kapustę i marchewkę
Warstwowa gyros z indykiem
Mieszamy wszystkie składniki sosu
Warstwowa gyros z indykiem
warstwa sosu, następnie kukurydza i sałatka szwedzka