Sposób przygotowania:
Warstwowa sałatka
Pieczarki dokładnie płuczemy, zalewamy ciepłą wodą i gotujemy do chwili aż będą jeszcze lekko twarde. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Kroimy w cienkie plasterki. Jeśli pieczarki będą miały otwarte kapelusze, przed pokrojeniem trzeba je obrać ze skórki. Lekko solimy. Jajka gotujemy na twardo, kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę na 3-4 kawałki, a następnie w cienkie plasterki. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Szczypior płuczemy i drobno siekamy. Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. W szerokiej miseczce układamy kolejno połowę pieczarek, połowę jajek i szynką. Posypujemy połową szczypiorku i kukurydzy. Zalewamy połową sosu jogurtowo- majonezowego.Układamy pozostałe pieczarki, jajka, szczypior i kukurydzę. Zalewamy resztą sosu. Przed podaniem schładzamy w lodówce.