Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Warstwowa sałatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna sałatka warstwowa z pieczarkami i kukurydzą.

Warstwowa sałatka

Składniki:

Warstwowa sałatka

 

  • 1 kg małych białych zamkniętych pieczarek

 

  • 1 puszka kukurydzy

 

  • 15 dag szynki drobiowej

 

 

  • 1 pęczek grubego szczypiorku

 

 

  • 4 czubate łyżki majonezu

 

 

Sposób przygotowania:

Warstwowa sałatka
Pieczarki dokładnie płuczemy, zalewamy ciepłą wodą i gotujemy do chwili aż będą jeszcze lekko twarde. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Kroimy w cienkie plasterki. Jeśli pieczarki będą miały otwarte kapelusze, przed pokrojeniem trzeba je obrać ze skórki. Lekko solimy. Jajka gotujemy na twardo, kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę na 3-4 kawałki, a następnie w cienkie plasterki. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Szczypior płuczemy i drobno siekamy. Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. W szerokiej miseczce układamy kolejno połowę pieczarek, połowę jajek i szynką. Posypujemy połową szczypiorku i kukurydzy. Zalewamy połową sosu jogurtowo- majonezowego.Układamy pozostałe pieczarki, jajka, szczypior i kukurydzę. Zalewamy resztą sosu. Przed podaniem schładzamy w lodówce.