Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1245]

Warstwowa sałatka jak tort z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 240
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka ta nie tylko ładnie wygląda, ale jest też bardzo smaczna. Zapewniam, że idealnie sprawdzi się na wszelkich imprezach okolicznościowych oraz świętach.

Warstwowa sałatka jak tort z tuńczykiem

Składniki:

Warstwowa sałatka jak tort z tuńczykiem

Tortownica o średnicy około 20-22 cm:

  • 100 g ryżu (waga przed gotowaniem)
  • 100 g żółtego sera
  • 3 jajka
  • 2 puszki tuńczyka (można użyć makreli lub łososia)
  • 1 puszka groszku
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 słoik pieczarek marynowanych (mały)

Dodatkowo:

  • majonez
  • sól, pieprz

Ponadto:

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Warstwowa sałatka jak tort z tuńczykiem

Ryż:

Warstwowa sałatka jak tort z tuńczykiem
Najlepszy jest ugotowany poprzedniego dnia.

Ryż ugotować w osolonej wodzie i porządnie ostudzić.

Przygotowanie pozostałych składników:

Warstwowa sałatka jak tort z tuńczykiem
Jajka, ser i marchew nalezy zetrzeć w osobne miseczki.

Jajka ugotowane na twardo, ser i marchewki zetrzeć na dużych oczkach tarki.

Tuńczyka/makrelę/łososia, groszek oraz pieczarki odcedzić z zalewy, a cebulę drobno pokroić.

Sałatka:

Warstwowa sałatka jak tort z tuńczykiem
Sałatka przed podaniem powinna być schłodzona w lodówce.

W tortownicy kolejno ułożyć ryż, groszek (odrobinę zostawić do ozdobienia wierzchu), ser, rybę, cebulę, jajka, marchewkę.

Warstwę ryżu, sera, cebuli oraz jajek posmarować majonezem i oprószyć solą z pieprzem.

Na wierzchu sałatki należy poukładać pieczarki i całość posypać uprzedni posiekaną natką pietruszki.

Gotową sałatkę ozdobić wedle uznania oraz schłodzić w lodówce.