Sposób przygotowania:
Warstwowa sałatka jak tort z tuńczykiemRyż:
Ryż ugotować w osolonej wodzie i porządnie ostudzić.
Przygotowanie pozostałych składników:
Jajka ugotowane na twardo, ser i marchewki zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Tuńczyka/makrelę/łososia, groszek oraz pieczarki odcedzić z zalewy, a cebulę drobno pokroić.
Sałatka:
W tortownicy kolejno ułożyć ryż, groszek (odrobinę zostawić do ozdobienia wierzchu), ser, rybę, cebulę, jajka, marchewkę.
Warstwę ryżu, sera, cebuli oraz jajek posmarować majonezem i oprószyć solą z pieprzem.
Na wierzchu sałatki należy poukładać pieczarki i całość posypać uprzedni posiekaną natką pietruszki.
Gotową sałatkę ozdobić wedle uznania oraz schłodzić w lodówce.