Sposób przygotowania:
Warstwowa sałatka z porem i śledziami
1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Marchewki, pietruszkę i ziemniaki, obieramy, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, Ugotowane wyjmujemy z wody i studzimy. Zimne warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i również ścieramy na tarce o dużych osobno. Każde warzywa i jajka ścieramy osobno.
2. Śledzie odsączamy z marynaty i kroimy w większą kostkę. Pora oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i również kroimy w półplasterki, ale takie bardzo cieniutkie. Pora i cebulę można sparzyć, żeby warzywa były miękkie, wtedy trzeba je dokładnie wystudzić, można je również oprószyć solą i odstawić, aż zmiękną i puszczą sok, wtedy delikatnie odcisnąć.
3. Majonez mieszamy z jogurtem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. W salaterce lub na półmisku układamy warstwy warzyw, śledzi i jajek, każdą warstwę oprószamy solą i pieprzem, całość polewamy sosem.
5. Przed podaniem sałatkę chłodzimy w lodówce. Smacznego życzę.
Moje warstwy od spodu:
cebula
jabłka
ziemniaki
śledzie
pietruszka
por
jajka
marchewka
sos
Moje rady:
Można zrobić z podwójnej porcji.
Składniki sałatki można wymieszać.
Najlepiej smakuje dobrze schłodzona.
Pora i cebulę można sparzyć, żeby warzywa były miękkie, wtedy trzeba je dokładnie wystudzić, można je również oprószyć solą i odstawić, aż zmiękną i puszczą sok, wtedy delikatnie odcisnąć.
2. Śledzie odsączamy z marynaty i kroimy w większą kostkę. Pora oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i również kroimy w półplasterki, ale takie bardzo cieniutkie. Pora i cebulę można sparzyć, żeby warzywa były miękkie, wtedy trzeba je dokładnie wystudzić, można je również oprószyć solą i odstawić, aż zmiękną i puszczą sok, wtedy delikatnie odcisnąć.
3. Majonez mieszamy z jogurtem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. W salaterce lub na półmisku układamy warstwy warzyw, śledzi i jajek, każdą warstwę oprószamy solą i pieprzem, całość polewamy sosem.
5. Przed podaniem sałatkę chłodzimy w lodówce. Smacznego życzę.
Moje warstwy od spodu:
cebula
jabłka
ziemniaki
śledzie
pietruszka
por
jajka
marchewka
sos
Moje rady:
Można zrobić z podwójnej porcji.
Składniki sałatki można wymieszać.
Najlepiej smakuje dobrze schłodzona.
Pora i cebulę można sparzyć, żeby warzywa były miękkie, wtedy trzeba je dokładnie wystudzić, można je również oprószyć solą i odstawić, aż zmiękną i puszczą sok, wtedy delikatnie odcisnąć.
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Polecam :) Ja ją uwielbiam :)