Sposób przygotowania:
Warzywa do leczo na zimę
Paprykę przeciąć, wyciąć gniazda nasienne, opłukać. Pokroić na małe kawałki.
Cukinię obrać, wyciąć środek z nasionami, umyć i zetrzeć na tarce.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wyciąć ‘głąby’, pokroić w ćwiartki.
Paprykę i cukinię gotować lekko podlewając osoloną wodą żeby się nie przypaliła, ale tylko na początku , bo potem papryka puści sok. Gotować do momentu zmięknięcia.
Pomidory pogotować w osobnym garnku kilka minut również do zmięknięcia.
Paprykę i cukinię połączyć z pomidorami. Wymieszać. Przełożyć do słoików. Po zamknięciu pasteryzować ok. 30 minut.
Cukinię obrać, wyciąć środek z nasionami, umyć i zetrzeć na tarce.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wyciąć ‘głąby’, pokroić w ćwiartki.
Paprykę i cukinię gotować lekko podlewając osoloną wodą żeby się nie przypaliła, ale tylko na początku , bo potem papryka puści sok. Gotować do momentu zmięknięcia.
Pomidory pogotować w osobnym garnku kilka minut również do zmięknięcia.
Paprykę i cukinię połączyć z pomidorami. Wymieszać. Przełożyć do słoików. Po zamknięciu pasteryzować ok. 30 minut.