marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Warzywa grillowane w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Warzywa oczyścić,opłukać,obtoczyć w oliwie.Grillować 15 min. Ubić ciasto,zanurzyć jarzyny.Smażyć,odsączyć.

Warzywa grillowane w cieście

Składniki:

Warzywa grillowane w cieście

 

  • 4 pomidorki koktajlowe lub bułgarskie,
  • 2 średnie bakłażany,
  • 2 małe kukurydze świeże,
  • 2 patisony,
  • 6 papryk świeżych kolorowych,
  • 2 papryczki jalapeno,
  • 6-7 jaj,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • 25 dag. miękkiego startego sera,
  • sól,
  • oliwa z zalewy po papryczkach do obtaczania warzyw,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • olej do smażenia,
  • tacki aluminiowe na grill,
  • węgiel drzewny chyba że ma się grill elektryczny,

 

Sposób przygotowania:

Warzywa grillowane w cieście
Warzywa przeznaczone do grillowania obkroić, opłukać, usun- -ąć odpadki oraz obtoczyć w oliwie i ułożyć na tackach alumniowych. Grill rozpalić na pół godziny przed opiekaniem warzyw i dopiero potem układać na ruszcie tacki z warzywami lub opiekać na grillu elektrycznym. Grillować z kwadrans obracając warzywa na drugą stronę szczypcami. Z podanych wyżej składników ubić ciasto naleśnikowe i zanurzać w nim wcześniej opieczone warzywa. Kłaść łyżką średnie placki na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjąć, odsączyć i podawać do mięs z grilla.