Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3153]

Warzywa w zalewie słodko-kwaśnej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Łatwa do zrobienia, smaczny i kolorowy dodatek do obiadu.

Warzywa w zalewie słodko-kwaśnej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Warzywa w zalewie słodko-kwaśnej

 

  • 2 małe cukinie
  • 2 średnie patisony
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziarna angielskiego ziela
  • 2-3 wiórka chrzanu
  • 1 gałązka kopru z nasionami
  • Zalewa:
  • 2 szk wody
  • 1/2 szkl octu 10%
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Warzywa w zalewie słodko-kwaśnej
Marchewkę obrać, paprykę sparzyć wrzącą wodą, oczyścić z gniazd nasiennych. Wszystkie warzywa dokładnie umyć, pokroić na kawałki. Wodę z octem, cukrem i solą zagotować. Na dno słoików włożyć przyprawy, wsypać pokrojone warzywa, zalać gorącą zalewą, zakręcić zakrętki. Włożyć do garnka z ciepłą wodą, pasteryzować przez 15 minut.
Warzywa w zalewie słodko-kwaśnej
Wszystkie umyte warzywa pokroić na kawałki
Warzywa w zalewie słodko-kwaśnej
Na dno wyparzonych słoików włożyć przyprawy
Warzywa w zalewie słodko-kwaśnej
Wsypać pokrojone warzywa i zalać przygotowaną zalewą

Tagi:

cukinia