kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Warzywa z grzybkami Mun

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Uwielbiam te niepozorne grzybki :) mój ulubiony składnik kuchni chińskiej :)

Warzywa z grzybkami Mun

Składniki:

Warzywa z grzybkami Mun

 

  • 10 dkg krojonych pędów bambusa
  • 10 dkg kiełków sojowych
  • 10 dkg fasolki szparagowej
  • 10 dkg kalafiora
  • 8 grzybków mun
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Warzywa z grzybkami Mun
Grzybki moczymy 20 minut w gorącej wodzie a potem kroimy je w cienkie paseczki.Dzielimy kalafiora na różyczki.Marchewkę i paprykę kroimy w słupeczki.Strączki fasolki przecinamy na połowę.Smażymy kiełki,bambus oraz grzybki przez 1 minutę na 2 łyżkach oleju.Dodajemy szczyptę soli, cukier oraz sos sojowy.Wyjmujemy.Na reszcie oleju smażymy kalafiora,paprykę,marchew i fasolkę przez jakieś 3-4 minuty.Dodajemy grzybki,bambusa i kiełki.Wlewamy sos sojowy.Mieszamy mąkę z odrobinką wody i dodajemy do warzyw.Smażymy razem póki sos nie zgęstnieje.Na sam koniec skrapiamy sobie wszystko olejem sezamowym.Podajemy z ryżem.Smacznego!

Tagi:

sosy mak