Sposób przygotowania:
Warzywa zapiekane na cieście drożdżowymPrzygotowanie warzyw:
Warzywa obieramy, płuczemy i osuszamy. Marchewki i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę,a cebulę w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając, następnie wrzucamy marchewkę i seler, całość smażymy do miękkości. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy.
Przygotowanie masy:
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy, dodajemy śmietanę, starty ser i zioła prowansalskie, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
Wykonanie ciasta:
Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku, wlewamy do mąki i mieszamy widelcem (nie zagniatamy), następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej, zagniatamy ciasto. Znów przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm posmarowanej masłem lub margaryną.
Przygotowanie farszu:
Do przestudzonych warzyw wlewamy masę śmietankową i dokładnie mieszamy.
Do pieczenia:
Na ciasto wykładamy farsz.
Pieczenie:
Następnie pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Magdalena88
Babeczka35
Magdalena88 polecam wypróbować przepis,mojej rodzinie to danie bardzo smakowało to danie:)
Beatris
Holly
Babeczka35
Beatris polecam wypróbować:)
Babeczka35
Holly polecam:)
weronikaS
Babeczka35
weronikaS polecam wypróbować,mojej rodzinie bardzo smakowało:)