Sposób przygotowania:
Warzywa zapiekane
Cukinię umyć, przekroić na pół i posypać solą, żeby puściła sok i odstawić na chwili. Później cukinię pokroić a niedużą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kostkę. Paprykę żółtą, czerwoną i zielona umyć, wyciąć gniazda nasionek i pokroić na kostkę. Pora umyć i również pokroić na niedużą kostkę. Marchewkę oraz ziemniaki obrać, umyć i pokroić. Naczynie żaroodporne wysmarować dokładnie margaryną i poukładać warstwami pokrojone warzywa. Do kubeczka wlać troche oliwy z oliwek, a następnie dodać do tego według własnego uznania do smaku pieprz, sól oraz bazylię. Całość dobrze wymieszać. Gotowym sosem polać poukładane warstwami warzywa. Całość wsadzić do piekarnika i piec przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni.