Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Warzywne placuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placki z cukinii i dyni przygotowuje się ekspresowym tempie. Są chrupiące i kolorowe, po prostu wyśmienite.

Warzywne placuszki

Składniki:

Warzywne placuszki

 

Sposób przygotowania:

Warzywne placuszki

ETAP 1:

Warzywne placuszki
Sratre warzywa i pokrojony por oprószyć solą

Dynię i cukinię umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umyty por pokroić w krążki. Przygotowane warzywa wymieszać z odrobiną soli, odłożyć na kilka minut.

ETAP 2:

Warzywne placuszki
Gdy warzywa puszczą sok to należy go odsączyć

Następnie odcisnąć z powstałego soku.

ETAP 3:

Warzywne placuszki
Do przygotowanych warzyw dodać pozostałe składniki

Do warzyw dodać jajko, obie mąki, zmiażdżony czosnek. Doprawić do smaku pieprzem i w razie potrzeby solą, wymieszać.

ETAP 4:

Warzywne placuszki
Smażyć na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem.

Na patelnię z rozgrzanym olejem łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone placki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.